1/4/14

El Responsive Web Desing, una solució que surt a compte

El Responsive Web Design és el sistema de maquetació que permet que els continguts d’un web s’adaptin a diversos dispositius com ara tauletes, telèfons intel·ligents i ordinadors.


Exemple de web responsive
Fins fa un parell o tres d’anys quan volíem tenir un web que funcionés en un mòbil havíem de fer una versió específica pel mòbil. Tots recordem la moda dels webs .mobi. Però ni en una versió específica per mòbils aconseguíem que el web es veiés bé a tots els mòbils. El problema venia de la diversitat de tipus i mides de pantalla.

Amb l’aparició del iPhone i el desplegament dels telèfons intel·ligents, resoldre la correcte visió d’un web en un mòbil es va convertir en una urgència, ja que la gent començava a utilitza el mòbil permanentment, també per veure webs. Per tant, si volies tenir una presència efectiva a la xarxa calia que el teu web es pogués veure dignament en un mòbil.

L’aparició del Responsive Web Design, ho resolt amb escreix. Es tracte d’una tècnica de maquetació que fa que segons la mida de la pantalla el web es reordeni i s’adapti de manera que sempre es vegi correctament. El més important és que tant text com imatge tenen la mida adient a cada dispositiu.

Fixeu-vos en les imatge i crec que us quedarà clar.

La maquetació pensada per un ordinador: visualitzem 
5 columnes

La maquetació pensada per a una tauleta:  
visualitzem 3 columnes, i el contingut de la dreta
és a sota.  

La imatge de sota, el cas 
del telèfon amb 1 columna



















El dissenyador i el maquetador han de definir com s’ordenarà el web a cada mida, ja que, per exemple, si a l’ordinador hem resolt el web en tres columnes, al telèfon en disposarem d’una, i el què a l’ordinador veiem en una mateixa fila, al mòbil ho veurem una cosa després de l’altre.

Fer un web amb aquesta tècnica, és més lent que fer-ho com abans, per tant és una mica més car, però molt més barat que la doble versió i mot més eficient ja que el manteniment només l’haurem de fer una vegada i es veurà bé arreu.

Una de les avantatges d'aquest tipus de maquetació ens que es obliga a estructura-la de manera que facilita l'accessibilitat i el posicionament en cercadors.

Ara bé, el Responsive Web Design no resolt tota la problemàtica, ja que els continguts no es poden redactar per un sol dispositiu i que es readaptin sols, per adaptar-los ens cal la ma humana i diverses versions del web. Si sempre hem defensat que els continguts han de ser sintètics, si es pensa fer un disseny adaptatiu encara ho han de ser més o tindrem problemes de lectura en pantalla petita.

El què si ens permet el Responsive Web Design, es dir-li que certs parts del contingut no es publiquin en formats de pantalla petits, d’aquesta manera podem obviar parts que poden ser poc útils en una pantalla petita i que fins i tot poden afegir soroll a la lectura.

Si bé el Responsive Web Design, resolt la problemàtica d’adaptació del disseny a cada tipus de pantalla, no resolt –encara que la millora- la problemàtica dels continguts.

L’augment de "cost de construcció” del web queda compensat per només haver de mantenir un web que podem veure correctament en tota mena de dispositius, fixes i mòbils.


Heu fet algun web responsive? Ens expliqueu l’experiència?

Per cert diuen les revistes que enguany (2014) és l'any de Responsive Web Design (o disseny adaptatiu). Tens el teu web adaptat? Et podem ajudar?


Entrades relacionades


Wordweb, una solució multi-dispositiu

- i IX - El repte de la presència a Internet. Bosses Barcelona com exemple



L'equip de wordweb

La solució per a la PIME 

Troba'ns a:
info@wordweb.cat